Ovo su najtraženija zanimanja u doba pandemije korona virusa

0

Iako je potražnja za radnicima u vrijeme pandemije koronavirusa značajno smanjena, neka zanimanja su i dalje veoma tražena.

U vrijeme pandemije najtraženiji su operateri u pozivnom centru, vozači i građevinski radnici.

Za njima slijede programeri i radnici u proizvodnji.

Top 5 najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa:

 1. Operater u pozivnom centru (103)

 2. Vozač (75)

 3. Građevinski radnik (69)

 4. Software developer/Programer (36)

 5. Radnik u proizvodnji (35).

Analiza je urađena na uzorku poslova objavljenih u periodu od 16. ožujka/marta do 15. travnja/aprila 2020. godine kada je objavljeno ukupno 637 poslova.

Na prvom mjestu liste najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa nalaze se operateri u pozivnom centru s obzirom na to da su kontakt centri nastavili s radom pa čak i povećali broj zaposlenih jer se povećala potreba za podrškom korisnicima putem telefona i online.

Istovremeno broj zainteresiranih za ovo zanimanje, gledajući prosječan broj prijava u istom periodu prošle godine, se također značajno povećao. 

U ovom trenutku ne može se predvidjeti koliko vremena će biti potrebno tržištu rada da se oporavi.

Pozitivno je to što domaće proizvodne firme nisu stale, naprotiv u ovom periodu neke od njih su doživjele značajan rast proizvodnje.

Također, outsourcing industrija, govorimo prvenstveno o centrima za podršku korisnicima ili kontakt centrima, koja je relativno nova u Bosni i Hercegovini, ne samo da je zadržala sva radna mjesta već aktivno zapošljava i u ovom periodu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime