Apple mora da plate kaznu od 25 miliona evra

0

Kompanija Epl mora da plati kaznu od 25 miliona evra jer je tajno usporavala starije verzije Ajfona.

Pored kazne zbog „obmanjujuće komercijalne prakse kojom se zavaravaju potrošači“ kompanija će na svojoj stranici morati da o tome postavi saopštenjenje na francuskom jeziku u trajanju od mjesec dana, piše Independent.

Kaznu je nametnula francuska konkurencija i zaštitnik potrošača koji je otkrio da kupci nisu bili obaviješteni o takvim mjerama kompanije.

Zaštitnik je naveo da korisnici nisu upozoreni da ažuriranje iOS sistema može da uspori njihove uređaje, prenosi Klix.ba.

Epl koji je 2017. godine priznao da zaista usporava starije verzije Ajfon uređaja, izdao je saopštenje da je taj problem riješen regulativom.

Prošle godine, Epl je obećao da će biti iskreniji s potrošačima o tome koliko i kada će usporavati starije verzije svojih uređaja.

Iz kompanije tvrde da taj potez zapravo treba da produži život uređaja, a ne da navodi potrošače da kupe noviji model.

Kompanija se izvinila 2017. godine i ubacila dodatak koji omogućava korisnicima da isključe alat za upravljanje performansi.

„Svi naši postupci su uvijek u službi korisnika. Možda je trebalo da budemo jasniji, ali naši postupci su uvijek dobronamjerni“, izjavio je izvršni direktor Epla Tim Kuk. Izvor Leutar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime