Sve što treba da znate o koronavirusu: Broj preminulih porastao, evakuacija srpskih državljana iz Vuhana, SAD ograničile ulazak

0

Broj preminulih od novog oblika koronavirusa u Kini porastao je na 259, dok je zaraženo gotovo 12.000 ljudi, saopštile su danas kineske zdravstvene vlasti novi bilans ove epidemije. Izvor Nedeljnik

Nacionalna zdravstvena komisija objavila je u svom redovnom dnevnom izveštaju da je 46 osoba umrlo od infekcije koronavirusom u poslednja 24 časa, čime se broj mrtvih popeo na 259 za celu Kinu.

Svi novi smrtni slučajevi, osim jednog, zabeleženi su u Hubeju, provinciji u centru Kine žarištu  epidemije koja se pojavila u decembru.

Broj zaraženih u Kini takođe je porastao, i dostigao 11.791, navela je komisija.

Epidemija koja se prvo pojavila u Vuhanu, glavnom gradu provincije Hubej, brzo se širila zbog velikih migracija koje tradicionalno prate praznike povodom kineske Nove godine. Zaraza se posle Kine pojavila u još dvadesetak zemalja, a Svetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu vanrednu situaciju.

Jedan visoki zvaničnik komunističke partije Vuhana juče je izrazio žaljenje, ocenivši da lokalne vlasti nisu delovale dovoljno brzo da zustave epidemiju.

Evakuacija srpskih državljana iz Vuhana

U toku je evakuacija trojice srpskih državaljana iz kineskog grada Vuhana, javio je RTS.

Oni će napustiti epicentar zaraze koronavirusom uz pomoć Francuske, koja će organizovati avionski prevoz do grada Istrea gde će biti obavljeni pregledi i preduzete dalje mere zdravstvene zaštite.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je juče da će troje srpskih državljana iz Vuhana biti evakuisano uz pomoć Francuske i da se očekuje da avion stigne danas u toku dana. 

Ograničenje ulaska u SAD

SAD su proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju i objavile mere ograničenja ulaska u zemlju zbog novog koronavirusa koji se iz Kine proširio u druge države.

Američki ministar zdravlja Aleks Azar objavio je da je predsednik Donald Tramp potpisao naredbu kojom će privremeno biti zabranjen ulaz u SAD stranim državljanima za koje se veruje da bi mogli da prenesu virus.

Poslednje informacije o koronavirusu:

 • Broj preminulih od novog oblika koronavirusa u Kini porastao je na 259, dok je zaraženo gotovo 12.000 ljudi, saopštile su danas kineske zdravstvene vlasti novi bilans ove epidemije
 • U toku je evaukacija trojice srpskih državljana iz Vuhana, epicentra zaraze koranvirusom. Oni će, uz pomoć Francuske, biti prebačeni do grada Istrea gde će biti pregledani
 • SAD su proglasile vanrednu zdravstvenu situaciju i objavile mere ograničenja ulaska u tu zemlju

Vremenski sled događaja:

 • 31. decembar 2019. – Kina obaveštava Svetsku zdravstvenu organizaciju o velikom broju slučajeva nalik upali pluća u Vuhanu
 • 1. januar 2020. – Zatvorena je pijaca sa morskim plodovima i životinjskom hranom sa koje se smatra da je potekla epidemija
 • 9. januar – SZO saopštava da infekciju izaziva novi tip korona virusa
 • 10. januar – Kina objavljuje genetski kod novog virusa
 • 11. januar – Naučnici počinju da rade na vakcini – potvrđena prva smrt
 • 13. januar – Virus se prvi put širi van granica zemlje – prvi slučaj je otkriven na Tajlandu
 1. Koliko je virus zarazan? Prema prvim procenama, otprilike kao SARS – umereno. On može da pređe tek šest stopa od zaražene osobe, dok male boginje, npr, mogu da pređu do sto stopa i ostanu žive na površini satima.
 2. Koliko je smrtonosan? Još uvek je teško precizno proceniti, ali je stopa smrtnosti zasad manja od 3 odsto – daleko manja nego u slučaju epidemije virusa SARS.
 3. Koliko je potrebno da se pojave prvi simptomi? Između dva dana i dve nedelje, što otežava prepoznavanje bolesti, a virus se i tom periodu svejedno prenosi.
 4. Koliko će efikasne biti reakcije na širenje virusa? SZO pohvalila je napore Kine da odgovori na širenje virusa, ali mnogi strahuju da karantini neće biti dovoljno efikasna mera.
 5. Kada će biti dostupna vakcina? Vakcina će, u najboljem slučaju, biti dostupna tek za godinu dana.

Prvi simptomi virusa:

 • Povišena temperatura, grlobolja, kašalj, otežano disanje i dijareja. U naprednom stadijumu virus može da izazove upalu pluća i otkazivanje bubrega, a na kraju i smrt.

Koronavirus u Srbiji:

 • U Srbiji nema potvrđenih slučajeva obolelih od novog virusa.
 • Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” saopštio je da su u Srbiji, skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije (SZO), uspostavljene potrebne mere u cilju brze detekcije mogućih slučajeva unošenja koronavirusa u populaciju i adekvatnog zdravstvenog nadzora.

Kako da se zaštitite od virusa na putovanjima:

 • U toku leta, bilo bi dobro zaštititi se, a i druge, korišćenjem maske za lice. I, iako ste u avionu, ne zaboravite da nekoliko puta operete ruke.
 • Ono što bi trebalo posebno primenjivati kada ima opasnosti od smrtonosnog virusa jeste dezinfekcija sedišta, naslona, stočića, sigunosnog pojasa i svega što ćete dodirivati u toku leta.
 • Kako biste izbegli eventualni kotakt sa zaraženom osobom, treba birati sedište do prozora i tako imati kontakt sa manjim brojem ljudi nego kada biste sedeli do prolaza gde biste došli u kontakt sa velikim brojem putnika, ali i osoblja.
 • U toku leta trebalo bi držati ventilaciju iznad sedišta sve vreme uključenu, kako bi zadržavanje virusa oko vas bilo sprečeno.
 • Na aerodromu u Beogradu već su uvedene medicinske mere, pooštrena je kontrola na svim graničnim prelazima, a zdravstveni nadzor radi se nad putnicima koji su boravili na području u kome je prijavljeno prisustvo virusa ili imaju sumnjive simptome.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime