EU dala zeleno svjetlo za 5G mreže

0

Uprkos velikim pritiscima iz Amerike, Evropska unija neće preporučiti svojim članicama da ne koriste usluge kompanije Huawei u izgradnji 5G mreža. Oni su doneli set preporuka prema koje ukazuju na to da bi trebalo da se delimično ograniči korišćenje takozvanih rizičnih 5G vendora pri čemu nije imenovana ni jedna kompanija konkretno, ali ne i da se neka od njih potpuno zabrani.

Odluka je došla nakon opsežne kampanje koju je pre svega protiv Huawei, vodila američka administracija. Preporuka u Evropi nije obavezujuća, već savetodavna a doneta je u istom trenutku kada je i u Britaniji odlučeno da se dozvoli da se koriste resursi kompanije Huawei u izgradnju 5G mreža što mnogi smatraju prvom velikom pobedom kineskog giganta od kada su se našli u sukobu sa Amerikom.

Ono što Evropska unija preporučuje jeste da vlasti članica na nacionalnom nivou donesu izvesna ograničenja za dobavjače opreme visokog rizika kako bi zaštitili najosetljiviji deo svoje mreže.

Upravo to su i uradili Britanci koji su odlučili da iskoriste opremu kompanije Huawei za deo njihove mreže naredne generacije. Ograničili su se na to da se njihova mreža do 35 odsto zasniva na komponentama koje će obezbediti Huawei a posebno će nadgledati delove koji imaju vezu sa strateški važnim i osetljivim infrastrukturama poput nuklernih elektrana i odbrambenog sistema.

Razlike između 4G i 5G

Brzina

Ovo je jedna od najvećih prednosti 5G mreže. Očekuje se da će 5G biti gotovo 100 puta brža od 4G. Sa ovakvim brzinama, mogli biste dvočasovni film da preuzmete za manje od 10 sekundi, a ako koristite 4G za isti zadatak vam treba desetak minuta, prenosi B92.

Te brzine su moguće jer je većina 5G mreža izgrađena na super-frekvencijskim talasima. Veće frekvencije mogu da prenesu mnogo više podataka, i da to učine mnogo brže nego na 4G mreži.

Kapacitet

Svi smo doživjeli onaj frustrirajući trenutak kada ste u relativno malom prostoru sa gomilom ljudi: koncert, sportska dvorana, aerodrom tokom praznika. I svi smo se suočili sa time da ne možemo da otvorimo neku internet stranicu ili pošaljemo poruku preko društvene mreže.

Previše uređaja koji pokušavaju da koriste mrežu na jednom mjestu može prouzrokovati zagušenje. Mrežna infrastruktura ne može da se nosi sa masovnim brojem uređaja, što dovodi do sporijeg protoka podataka i dužeg vremena koje je potrebno za preuzimanje nečega sa interneta.

Očekuje se da će 5G riješiti to pitanje. Mreža nove generacije trebalo bi da ima znatno veći kapacitet od 4G. To će značiti bolji signal za mobilne telefone, ali i povezivanje mnogo većeg broja uređaja na mrežu.

Latencija

Mala, ali značajna razlika postoji između latencije i brzine.

Latencija je vrijeme koje je potrebno da uređaji komuniciraju jedni s drugima, ili sa serverom koji im šalje informacije.

To je ono vrijeme koje prođe od trenutka kada pošaljete poruku prijatelju, i trenutka kada njihov telefon registruje da ima novu poruku.

Brzina određuje vrijeme koje je potrebno vašem telefonu da preuzme sadržaj neke internet stranice.

Iako se kašnjenje mjeri u milisekundama, sve te milisekunde sakupljaju se prilikom slanja i primanja ogromnih paketa informacija za nešto tako složeno kao što su, na primjer, video-snimci.

Latencija je već niska kod 4G, ali 5G će je praktično svesti na nulu, piše CNN.

X Faktor: Pouzdanost

Ogromne brzine, kapacitet i niska latencija koju bi 5G trebalo da ima korišćenjem spektra širokog opsega. Međutim, u malim područjima, ovo nije baš pouzdano.

Čak i u gradovima u kojima operateri kažu da su postavili 5G prijemnike, može biti teško povezati se na ovu mrežu.

Vjerovatno će već duže vrijeme, čak i nakon što uređaji koji podržavaju 5G široko usvoje, ljudi koristiti mješavinu 4G i 5G. Kada se nalazite u blizini 5G signala, vaš uređaj će se povezati i pristupiti velikim brzinama. Kada ovo nije slučaj, uređaj će se vratiti na 4G mrežu.

Stabilnost 5G mreže je moguće dobiti tako što bi se, umjesto širokog opsega, koristio manji opseg frekvencija.

Međutim, onda ne bismo imali sve prednosti koje 5G mreža može da nam pruži.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime